Det viktigste ved denne meningsmålingen er at den viser medienes sviktende grep på befolkningen i USA. De store mediene eies og kontrolleres av storkapitalen i landet. Den er ikke lenger adskilt i enkelt-selskap selv om de opererer slik på børs og ellers i samfunnet. Kapitalen i USA er i ferd med å vokse sammen som en enhetlig organisme gjennom gjensidige oppkjøp og eierskap på tvers av alle selskaper.
Når mediene retter alle sine skyts mot visse beslutninger og politiske avgjørelser opptrer de som megafoner for store kapitalinteresser som eier dem.

At de ikke lenger klarer å få gjennomslag for sine budskap i USAs befolkning forteller også om den mistilliten overfor disse enorme «megafonene» som gradvis har vokset frem i USAs befolkning. En rekke årlige meningsmålinger fra så langt tilbake som 1970- tallet forteller om en utvikling av gradvis forvitrende tillit i USAs befolkning overfor mediene. Selv om tilliten har øket noe de siste to årene er den langsiktige utviklingen entydig.
Når ikke opinionen lenger kan formes på denne måten, hva blir da kapitalens neste trekk for å få viljen sin?
Og i hvilket lys kommer den norske regjeringen og de norske mediene på bakgrunn av hva denne meningsmålingen under forteller?
Knut Lindtner
Gallup: Et knapt flertall i USA støtter Trumps retrett fra Syria og Afghanistan.
Majoriteten støtter tilbaketrekking til tross for negativ omtale i media.
I de ukene som har gått siden Det hvite hus annonserte en snarlig tilbaketrekking fra Syria har mediadekningen og omtalen fra politikere og andre forståsegpåere rundt denne saken vært ensidig kritisk så og si over hele linja. I mange tilfeller har dekningen vært helt hysterisk og gått så langt som at det til og med har blitt advart mot en nytt 9/11 på som en følge av Trumps avgjørelse.

Likevel har denne konsekvente svartmalingen ikke tatt av blant folk i like stor grad som opinionsdannerne trolig ønsket seg. En nylig Harvard CAPS/Harris gallup viser at en liten overvekt av USAs stemmeberettigete står fast på at en tilbaketrekking av USA troppene fra Syria og Afghanistan var et riktig valg.
Tallene fra meningsmålingen viste 52% til fordel for Trump-kunngjøringen, og 48% mot. Gallupen viste også en smal 54-46% overvekt for fremdeles å ha tropper enten «i Syria eller Irak,» mens en tilbaketrekking fra Irak ikke ble vurdert i denne omgang.

Etter uker med fordømmelser av tilbaketrekkingen fra Syria, prøver nå media-analytikere å tone ned betydningen av denne gallupen ved å vise til at en liten majoritet av de som stemte støttet det å trekke seg ut, og at det derfor likevel ikke eksisterer noe overbevisende flertall hverken for det ene eller det andre.
I virkelighetens verden snakker vi om en stor overvekt for flertallstøtte, etter uker med konsekvente negative mediaomtaler omkring dette temaet, som en kolossal påvirkning. Men det kan alltid bli påvist en viss ambivalens ved så små marginer. I og med at 52% støtter å trekke seg ut i favør av det å bli viser også dette oss at det er store motsetninger.
Oversatt av: Jostein Bjoerkmo
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 287 ganger.
Ingen kommentarer