Det historien under forteller er hva som er i ferd med å skje når USA presser for hardt. De er ikke lenger enerådende og er en stormakt på vei ned på alle måter. De som følger med ser dette og prioriterer ut fra det.

Haji Mohamed Suhart. Han tok makten etter et militærkupp i 1965 hvor opp til en million mennesker ble drept i kjølvannet – først og fremst kommunister og etniske kinesere. Han fungerte som president i Indonesia fra 1967 til 1998
Indonesia er en av verdens mest folkerike stater. Det har i en årrekke vært et kleptokrati – et militærstyre hvor korrupsjon og misbruk av samfunnets midler har vært kjennetegnet. Det har skjedd en viss oppmykning de siste årene etter diktatoren og morderen Suhartos fall.
Men Indonesia er en svært ressursrik stat og skal landet ha en fremtid som selvstendig nasjon da må de begynne å ta selvstendige avgjørelser med utgangspunkt i hva som er landets nasjonale interesser – og ikke USAs globale interesser.
Uten at de befrir seg fra avhengigheten til USA, et land som er på vei ned i dypet, da må de knytte an til land som er i vekst.
Knut Lindtner
Egenrådig Indonesia bekrefter at landet vil videreføre Su-35 handelen til tross for amerikanske trusler.
Ballen er inne i USAs domstoler nå. Vil den rulle videre og føre til sanksjonere mot en stat som har forholdt seg nøytral?
I kjølvannet av en lenge forventet signering av en kontrakt for å skaffe seg Su-35 kampfly tidlig i 2018, har Indonesia etter sigende havnet under et betraktelig press fra USA som vil at de skal gi opp planene og avslutte flyhandelen.

Det er dette flyet striden står om.
Jakarta er et av mange potensielle mål for USAs økonomiske sanksjoner underlagt [the Countering American Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)]. USA forsøker å legge press på en rekke nye russiske forsvarskunder. Blant disse er to store og veletablerte nasjoner som India og Kina. Vi finner også en del nye fremvoksende kunder som Saudi-Arabia, Tyrkia og Irak hvor USA ønsker å legge hindringer i veien for at de kjøper russisk militær hardware.
USAs statskasse kan på dette viset sikre en større markedsandel for vestlige produkter og strupe inn den russiske forsvarssektoren som helt siden Sovjets kollaps har vært sterkt avhengig av eksport.
Den indonesiske forsvarsministeren Riamizard Riachudu har, på tross av amerikanske trusler om innføring av straffetiltak, bekreftet at Jakarta har ingen intensjoner om å kansellere avtalen med Russland om anskaffelse av Su-35 kampfly.

Det er en økende global konflikt mellom USA og Kina.
Denne bekreftelsen kom bare noen uker etter pålegget av økonomiske sanksjoner mot Kina for anskaffelse av de samme kampflyene – for tiden de mest kapable russiske flyene som er tilgjengelig for eksport. Indonesia begynte å bevege seg mot kjøp av Russiske kampfly etter 1990 til tross for at de hadde vært sterkt avhengige av vestlige våpen siden 1965. Ikke bare var den pengehungrige staten som etterfulgte Sovjet villig til å selge toppmoderne og teknologisk overlegne og med en kvalitet som USA var uvillig til å dele og Europa ute av stand til å matche, men det indonesiske luftforsvarets tillit til USA var også betydelig underminert fulgt av et våpenembargo som hadde satt landets lette F-16 kampfly-flåte på bakken – mens de samtidig forsynte rivalen Australia med en massiv militær støtte.
Su-35 matcher overlegent Su-27 og Su-30, som for tiden danner hovedstammen til det indonesiske luftforsvaret. Flyet har mye høyere operative kvaliteter sammenlignet med de gamle kampflymodellene og vil forsyne landet med den mest kapable luftforsvarsstyrken i Sørøst Asia.
Minister Riachudu bekreftet angivelig sitt lands planer angående anskaffelse av toppmoderne russiske kampfly under et møte mellom forsvarsministrene til sammenslutningen av Sørøst asistatiske Nasjoner (ASEAN) i Singapore.

Riamizard Riachudu
Da han ble forespeilet muligheten om å kansellere avtalen som et resultat av USAs trusler om sanksjoner, sa ministeren følgende: «Det blir aldri noen avlysning. Vi fortsetter implementeringen av kontrakten.»
Med India, som også angivelig gjennomskuer Washingtons bløff angående sanksjoner hvis de anskaffer toppmoderne russiske hardware, vil USA bli tvunget å velge mellom en fremmedgjøring av nøytrale stater – et resultat som anslagsvis vil skyve dem lenger vekk fra den vestlige innflytelsessfære — og å gi unntak for CAATSA (USAs sanksjonsregimet, red.) som effektivt kan nulle ut organisasjonens potensiale som en trussel.
Oversatt av: J Bjoerkmo
https://russia-insider.com/en/defiant-indoensia-confirms-will-go-through-su-35-purchase-despite-american-threats/ri25182
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 347 ganger.
Ingen kommentarer