Helslakt av «Die Wende»
Av Jan Herdal
Innlegget er hentet fra Oljekrisa.no
Den tyske riksrevisjonen slakter i en rapport Die Wende, Angela Merkels grønne energipolitikk. Ifølge en artikkel i Der Spiegel har myndighetene i stor grad mislyktes i å styre omleggingen av landets energisystemer.
- Kostnadene står i skrikende kontrast til de hittil dårlige resultatene, sier revisjonsrettens president Kay Scheller. Helslakten kommer vel et år før det viktige «milepælåret» 2020.
Tyskland feiler både i å redusere energiforbruket og utslipp av såkalte «drivhusgasser». Myndighetene greier ikke å øke energiproduktiviteten og heller ikke andelen av såkalt «fornybar» energi i transportsektoren. Samtidig er kostnadene enorme.
De siste fem åra er det brukt 160 milliarder euro på Die Wende, tilsvarende ca. 1,5 billion norske kroner. Hvis kostnadene fortsetter å øke uten at målene blir nådd, er det fare for at folk taper tiltroen til myndighetenes evne til å handle, heter det i rapporten.
Bare i 2017 var kostnadene på 34 milliarder euro, over 300 milliarder kroner. Av dette faller tre firedeler på skattebetalerne gjennom «grønn» energibeskatning. Revisjonsretten anklager myndighetene for total mangel på både kostnadsstyring og transparens, og skriver at ressurssløseriet er «uten sidestykke».
Også mengden av lover og reguleringer er slående. Bare på føderalt nivå regulerer 26 lover og 33 forordninger opparbeiding, lagring, overføring, fordeling og forbruk av energi. Men det fins ingen steder hvor oversikt og overordnet ansvar samles.
Finansdepartementet bruker 48 ulike datakilder for å sjekke status på grunnlag av 72 indikatorer. Likevel mangler det relevante data som kan brukes til overordnede vurderinger og kontroll. Dataene kommer gjerne for seint og har liten kontrollverdi, og ofte trekker de «helt enkelt feil konklusjoner».
Scheller sier at Tyskland har tapt sin internasjonale pionerrolle, og ikke lenger er blant 10 på topp i Europa når det gjelder energiomlegging. Spørsmålet blir da om det ikke flere land som under EU-påtrykk er i ferd med å arbeide seg ut i samme hengemyr som Tyskland?
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 247 ganger.
2 Kommentarer
«Hvis kostnadene fortsetter å øke uten at målene blir nådd»
Hva er målene?
Det må jo være å produsere (fornybar) energi, med mindre/ingen forurensning.
Altså en energiproduksjon/henting som gir mer energi enn den bruker.
Hvis energiproduksjonen fra sol, vind, hav og elv gir mer energi ( i et langtidsregnskap) enn det selv bruker av arbeidskrefter og produserte materialer, gir det et overskudd.
Om det brukes en pengeøkonomisk tenkning eller et politisk system på dette, som sier at det er «ulønnsomt», betyr det lite. Da er det det pengeøkonomiske systemet som er ulønnsomt.
Om det produseres for lite i forhold til olje betyr lite, hvis det er uønsket forurensning fra produksjon og bruk av olje.
Kloden er full av energi. Kloden er full av sol, vind og bølger.
Selvfølgelig er det lurt å utvikle teknikk for å ta det i bruk.
Disse konklusjonene er fornuftige og milevidt unna det som diskuteres i norsk offentlighet. Ta Dagnytt atten med Fredrik Solvang. Her er det det Lan Marie Berg sier til Ola Elvesturen:» -Problemet med deg og mange ministre før deg er at man snakker om klimaendringer i festtaler, men så satser man på olje og motorveier. Da vet ikke næringsivet hva de skal gjøre og da vet ikke befolkningen hva de vil at regjeringen skal gjøre.»
Dette betyr at denne, la meg si «jentungen», ønsker at vi skal slutte med oljeproduksjonen og slutte med å bygge veier. Hva foregår egentig i hodet på en slik person? Hun er ivrig nok, ser det ut for. Har hun egentlig en forståelse for hvordan penger tjenes eller et land drives? Det blir som Anders Borg. Han tok bare med inntektene på budsjettet. Utgiftene holdt han utenfor. Jeg har ingen forbildelser til Venstre. Håper ingen av dem får makt.