Situasjonen som artikkelen under forteller om, viser med all tydelighet hvordan oppløsningsprosessen fortsetter innad i NATO og hvordan USA kommer på kant med sine allierte i Midt-Østen. Det er prisen som betales når en skal støtte Israels interesser som er i direkte konflikt med hele den arabiske verden.
Det positive som skjer et at USA nå ikke lenger fremstår som pseudo-nøytral i Midt-Østen men som en direkte alliansepartner med Israel i Palestina-konflikten. Tyrkia prøver på sin side å mobilisere arabiske og muslimske stater i regionen mot denne utviklingen som er full av potensielt konfliktstoff.
Truslene fra USA mot Tyrkia hvis de skaffer seg det russiske S-400 rakettsystemet tror jeg er helt reelle, for et slikt salg vil undergrave ikke bare NATO men ikke minst USAs dominerende innflytelse. Kan Tyrkia gjøre det kan også andre NATO-land gjøre det. Situasjonen er ladet med usikkerhet og truer NATO innenfra.
Knut Lindtner
Balanserer Tyrkia nå i skjæringspunktet mellom USAs F-35 og Russlands S-400?
Representantenes hus i USA har utformet et vedtak som tilsier at forsvarsdepartementet ikke har tillatelse til å godkjenne utskipning av amerikanske våpen, inkludert F-35, til Tyrkia dersom en rapport bekrefter at Ankara kjøper det russiske S-400 luftforsvarssystemet. Sputnik har diskutert situasjonen med flere tyrkiske militære og diplomatisk eksperter.
Tidligere viseutenriksminister og eks ambassadør for Tyrkia til USA, Faruk Logoglu, minnet om at Tyrkia er en av sponsorene til F-35 programmet som er ledet av USA. Dette faktumet frustrerer nå amerikanske kongressrepresentanter. Han noterte seg at USA definitivt har kjennskap til denne avtalen om at Moskva skal forsyne Ankara med S-400, og at Tyrkia og Russland ikke kommer til å bryte den. Faruk Logoglu uttrykte tvil om at USA ville kunne nekte Tyrkia å bruke F-35.

Tidligere tyrkisk ambassadør i Washington, Faruk Logoglu
«Selvsagt kan [USA] prøve å gjøre slike ting – vi ser med utgangspunkt fra situasjonen vedrørende Iran-avtalen, at USA kan trekke seg fra enhver avtale de har inngått. Vi må være forberedt på alle scenarioer. Men jeg gjetter på at et hvert NATO-medlem som har tatt del i utviklingen av F-35 programmet vil gå imot et slikt USA initiativ,» sa han.
Tidligere medlem av det tyrkiske militærets departement for spesialoperasjoner (etterretning), sikkerhet og anti-terrorist ekspert Abdullah Agar, sa at USA forlanger at Tyrkia handler i samsvar med målene og verdiene til NATO. Han la samtidig til at Tyrkia forventer den samme holdning tilbake fra sine europeiske allierte og USA i nøkkelsaker.
«Ankara står snarere ovenfor en motsatt situasjon her og kommer med legitime spørsmål om hvorfor de ble nektet middel-til-lang distanse luftforsvarssystemer av sine allierte; om hvorfor deres allierte samarbeider med kurdiske YPG, som truer sikkerheten og integriteten til Tyrkia; om hvorfor de også forsvarer Gulen-tilhengere som organiserte kuppforsøket i vårt land,» la Agar til.

Pensjonert tyrkisk generalløytnant, Erdogan Karakush.
Erdogan Karakush, en pensjonert general med løytnants grad i det tyrkiske flyvåpenet, understreket at Ankaras kamp for å få etablert sitt eget nasjonale luftforsvarssystem, som også er uavhengig av dem landet ser på som upålitelige allierte, er ganske naturlig. Han tror dette vil gjøre Tyrkia i stand til selv å trygge sitt land fra mulige uforutsigbare trekk fra den nåværende USA administrasjonen.
«Det er viden kjent at et møte har vært planlagt mellom Trump og Kim Jong-un. Men Trump la om til en aggressiv retorikk og truet den nord-koreanske presidenten med at han nå kunne risikere å dele Gaddafis skjebne. Dessverre foretrekker USAs nåværende leder å bruke rå maktmetoder i sin utenrikspolitikk. […] man kan bokstavelig talt forvente seg alt mulig rart fra USA akkurat nå,» oppsummerte Karakush til slutt.
Oversatt av J. Bjoerkmo
https://sputniknews.com/analysis/201805261064844199-turkey-f-35-s-400-crossroads/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 540 ganger.
Ingen kommentarer