Prosessen som beskrives i artikkelen under er ikke uttrykk for en tilfeldig utvikling som kunne vært unngått hvis Hillary Clinton hadde vunnet presidentvalget. Det er først og fremst resultatet av en objektiv prosess (uavhengig av enkeltindivider), en prosess som er knyttet til endringen av styrkeforholdene i verden.

Kina, Russland og andre land uavhengig av USAs imperium, vokser frem som utfordrere til USAs makt. Økonomisk har Kina nå passert USA og har en raskere vekst. Militært har Russland passert USA på en rekke teknologiske områder. USA kan ikke lenger drømme om et førsteslag med atomvåpen og regne med å slippe relativt uskadd fra det. Vi har nå tre militære supermakter og to av dem er allierte (Kina/Russland).
USA er på defensiven og dette merkes på ulikt vis, bl.a. gjennom valget av Trump, men også på mange andre måter. Og dette merkes av folk rundt i verden. Sanksjonspolitikk, bomber og invasjonstrusler er ikke uttrykk for styrke men for det motsatte, desperasjon og svekkelse.
Vi står overfor store omveltninger i årene som kommer.
Knut Lindtner
USAs allierte Japan og Sør-Korea ser på Washington som «en stor trussel» mot global sikkerhet.
Japan og Sør-Korea – USAs allierte og hjemmet til 82 000 USA-tropper – ser på De Forente Stater som «en stor trussel» mot global sikkerhet. Koreanerne frykter USA mer enn de frykter Nord-Korea, og mer enn de frykter Russland.

Verden er et farlig sted, har en ny oversikt fra Pew Research. Cyber-angrep, islamsk terrorisme, økonomisk ustabilitet og klimakaos blir sett på som trusler mot global sikkerhet. Men USAs makt og innflytelse får fler og fler mennesker til å miste nattesøvnen. Og dette til tross for at president Trump nå skal trekke USAs tropper ut av Syria og skryter av framskrittene mot fred med Nord-Korea.
I 2013 var det kun en firedel av befolkningen i 22 land som så på USA som en trussel mot deres eget land. Tallet steg til 38 prosent i 2017, og det steg videre til 45 prosent i fjor.
Blant USAs allierte er resultatene oppsiktsvekkende. 67 prosent av sør-koreanerne ser på USA som en stor trussel mot deres sikkerhet, samme antall som ser på Nord-Korea som en trussel.
I Japan ser 66 prosent av befolkningen på USA som en trussel, mens 73 prosent frykter Nord-Korea.

Av de 26 landene som har blitt undersøkt er det Japan og Sør-Korea der frykten for USAs makt er størst – fulgt av Mexico med 64 prosent.
Denne oversikten ble publisert sist søndag, samtidig med at USAs president Donald Trump forbereder seg til sitt andre møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un om et par ukers tid. Trump skryter av at dette møtet bil være «et framskritt for fred», til tross for det faktum at USAs etterretning nylig har konkludert med at Kim «sannsynlig» ikke kommer til å gi opp sine atomvåpen.
For sør-koreanerne er muligheten for konflikt mellom USA og Nord-Korea en trussel mot både Sør og Nord. Det sies at Nord-Korea har titusener av artilleri-våpen rettet mot Sør-Koreas hovedstad Seoul, klare til å utslette byen dersom den kalde krigen mellom USA og Nord-Korea skulle blusse opp igjen.
På samme måte vil USA besvare ethvert angrep fra Nord (Fire and Fury som Trump en gang lovet å møte aggresjon fra nord med). Og dette vil få massive konsekvenser for Sør.
For japanerne er trusselen USAs står for annerledes en den fra Kims regime. Det sa professor i asiatiske studier, Kirsti Govella, til Japan Times. Etter at Nord-Korea sluttet med sine rakett-tester, som var en direkte militær trussel mot Japan, sier Govella at
«trusselen som USA utgjør nå er sannsynligvis deres utstabile politikk i regionen. Det skaper forskjellige utfordringer for Japan».
Denne politiske ustabiliteten oppsto da Trump trakk USA fra avtalen om Trans Pacific Partnership, der Japan spilte en ledende rolle i forhandlinger. På den militære fronten har Trumps America First utenrikspolitikk fått deres asiatiske allierte til å spørre seg om de kan stole på USA når det gjelder deres sikkerhet.

Den japanske professoren Tetsuo Kotani sa til Japan Times:
«Mange asiatiske land er nå engstelige. Dersom ikke framtidige presidenter i USA viser større vilje og ansvar overfor internasjonale regler, så kan skaden være uopprettelig».
Den russiske trussel.
Ser vi videre på trusselbildet, så ser 13 land på klimaforandringer som trussel nummer én mot deres sikkerhet. 8 land frykter terrorangrep fra militante fra Den Islamske Staten (IS, tidligere ISIS eller ISIL). 4 land inkludert USA, frykter cyber-angrep fra andre land.
Til tross for de beste forsøk fra vestlige medier, så er det kun 1 -ett – land som ser på Russlands makt og innflytelse som en trussel. Polen har i århundrer hatt en lang og komplisert historie i fiendskapet til Moskva. De oppgir Russland som trussel nummer én.
Videre er det 17 land som ser på Washington som en større trussel enn Moskva. Blant disse landene er det flere USA-allierte, inkludert Australia, Canada, Frankrike og Tyskland.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
18 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 253 ganger.
1 Kommentar
‘’Saudi Arabian oil money and Israeli Jewish banker money are the only two things deodorizing the stench off the USA’s rotting corpse.’’ . . . . . . – JuniorBrown