Avspenningstiltakene og samtalene mellom de to koreanske statene truer USAs interesser på den koreanske halvøyen. For avspenning betyr at de ikke lenger trenger USAs baser, våpen og krigsøvelser. USA kan dermed ikke bruke Sør-Korea som springbrett for å legge militært og politisk press på Kina Og Russland. Men i Sør-Korea har de valgt en president som hadde som politisk hovedsak nettopp samtaler om avspenning og normalisering – tiltak som hele Koreas befolkning vil nyte godt av.
Så spørs det hvor hvor langt under tøffelen til USA Sør-Korea ligger.
Det er bare USAs militærindustrielle kompleks som tjener på spenning og krigsfrykt i Korea.
Knut Lindtner
‘Dersom USA holder seg på sidelinjen, kan de to koreanske statene arbeide seg fram til fred og stabilitet’.
USA blander seg inn i de pågående koreanske samtalene som Seoul håper kan føre til fjerning av atomvåpen på hele halvøya. Dette fortalte sikkerhetsanalytiker Charles Shoebridge til Russia Today.
Den tredje omgangen med samtaler mellom de to koreanske statene på én uke signaliserer et betydelig gjennombrudd i den iskalde fronten mellom de to Korea-statene. Og mens framgangen i forholdet blir ønsket velkommen i Seoul, blir de nye tilnærmingene møtt med skepsis av de 20 utenriksministrene i den såkalte «Vancouver-gruppen». Det var de som forsvarte Sør-Korea under Korea-krigen for mer enn femti år siden.
«Det er nokså ironisk … samtidig som … forholdet mellom Nord og Sør tør opp … så skjer det …. i Vancouver… at Sør-Koreas tidligere allierte strammer inn båndene, de øker retorikken, de hever temperaturen», sa Shoebridge til RT etter at den USA-ledete gruppen tirsdag bestemte seg for å komme med flere sanksjoner mot Pyongyang.
USA er ubøyelige når de vil øke ikke bare det økonomiske og diplomatiske presset, men de kommer også med militære trusler for å tvinge Nord-Korea til avvæpning. På onsdag sa departementet for nasjonal sikkerhet at Seoul og Washington «bekrefter sine sikkerhets-forpliktelser for å forsvare Sør-Korea ved å bruke hele sin militære kapasitet».
Disse allierte «var også enige om å fortsette sin roterende utplassering av USAs strategiske ressurser i Sør-Korea og områdene i nærheten så lenge trusselen fra Nord-Korea om atomvåpen og raketter fortsetter».
Denne beslutningen om å opprettholde den militære trusselen kommer samme dag som Donald Trump utrykte tvil om at samtalene mellom de to koreanske statene vil føre til «noe meningsfullt i det hele tatt». USAs president advarte også at det er svært usannsynlig at den fastlåste konflikten med Nord-Korea kan løses fredelig.
Charles Shoebridge kritiserer Washingtons utenrikspolitikk. Han mener Seoul og Pyongyang kan oppnå mye mer dersom USA slutter å blande seg inn i «det de to statene kan oppnå diplomatisk».
«Disse samtalene startet da Sør-Korea gikk med på å overtale USA til å ta en pause i militærøvelsene» sa Shoebridge til RT. «Dette ser ut til å være saken, dersom USAs utenrikspolitikk og interesser kan legges til side. De lokale forhandlerne kan iallfall i noen grad være i stand til å finne lokale løsninger og ha framgang i prosessen mot å sikre sine lokale interesser som må være fred og stabilitet».
Toppmøtet i Vancouver om Nord-Korea mislyktes i å komme med et alternativ til forslagene fra Russland og Kina – de to store regionale interessene som ikke var invitert til å delta på møtet denne uken. De kritiserte Washingtons pessimistiske syn på den diplomatiske prosessen som nå foregår i Korea.
De som deltok på møtet i Canada avslo den kinesisk-russiske planen om et «double freeze» om den koreanske spenningen. Men de kom ikke med noe alternativ, sa den russiske utenriksministeren. I juli 2017 kom Moskva og Beijing med et initiativ om at USA og deres allierte skulle innstille alle større militærøvelser i området mot at Pyongyang skulle avslutte sitt program om atomvåpen og ballistiske raketter.

Representanter for de 20 landene på Vancouver-møtet. De var imot avspenningsamtalene som nå pågår mellom den to koreanske statene, men hadde de noen alternative forslag?
Dette «double freeze»-initiativet ble nok en gang avvist av Washington på tirsdag på toppmøtet i Vancouver.
Beijing var altså utelukket fra Vancouver-møtet. De sa møtet var uttrykk for en mentalitet fra den kalde krigen. «Når de viktigste partene i saken om den koreanske halvøya ikke er til stede, kan ikke et slikt møte komme med noe som helst som kan løse denne saken» sa talsmannen for den kinesiske utenriksministeren Lu Kang på onsdag.
«Alle parter bør hilse velkommen de hardt vunne punktene som kan dempe spenningen på halvøya, og støtte de forsøkene som Nord-Korea og Sør-Korea gjør for å forbedre forholdet. De bør doble sin innsats for å lindre situasjonen og støtte dialogen».
På onsdag gikk Nord-Korea med på å la et felles koreansk ishockeylag med kvinner delta i de olympiske vinterlekene i PyeongChang. Og de skal marsjere sammen med sine naboer i sør under et «felles koreansk» flagg under åpningsseremonien.
Nord-Korea har også gått med på å sende en delegasjon på 150 atleter og heiagjeng til de paralympiske lekene i mars.
Den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in uttrykte onsdag håp om at samtalene mellom nord og sør kan bane vei for en bredere dialog mellom USA og Nord-Korea, noe som kan føre til en resolusjon om at Nord-Korea avstår fra sitt atomprogram.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner
https://www.rt.com/news/416236-koreas-dialogue-us-interference/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 390 ganger.
Ingen kommentarer