Meldingen under er en ny spiker i NATO-kisten. Konflikten overfor USA øker nå hele tiden av ulike grunner, men under disse motsetningene ligger mer fundamentale forhold. For det første at USA sannsynligvis stod bak kuppforsøket mot Erdogan 16. juli i 2016. Det har vært USAs metode overfor mange gjenstridige land.
Men enda viktigere er at Russland har mer å by på enn USA når det gjelder energi, turisme og endre produkter. Landene har tross alt en felles grense. USA ligger langt borte.
Kanskje aller viktigst er at det kinesiske silkevei-toget (BRI-prosjektet som få i Norge har hørt om) damper mot Tyrkia lastet med store økonomiske frukter. Det er ikke for ingenting at Tyrkia nærmer seg medlemskap i SCO som mer og mer fremtrer også som en opponent til NATO. EU blir for Tyrkia av samme grunn økende irrelevant. Å stå i en militær allianse som er rettet mot sine kanskje største fremtidige handelspartnere – det blir umulig over tid.

BRI- (Belt and Road Initiative) prosjektet. En gigantisk Marshall-plan.
Hva de skal med et fly som skal brukes til bombing av de nærmeste handelspartnere blir dermed et stort spørsmål. Men siden de har vært med på utviklingen av flyet har det kanskje gått prestisje i saken. Den er blitt prinsipiell. En behandler ikke sin største allierte som en uskikkelig unge.
Knut Lindtner
Ingen F-35-fly for Tyrkia: Senatet i USA blokkere salget av kampflyet til Ankara.
Senatorene i USA har stemt for å blokkere salget av F-35-flyet til Tyrkia. De har smelt igjen døren til sine NATO-allierte fordi disse planlegger å kjøpe det russiske S-400 rakettforsvaret. Ankara advarte om «et alternativ» dersom avtalen blir kansellert.
De første av de nå 100 USA-produserte F-35 kampflyene skulle leveres til Tyrkia den 21. juni, men nå kan hele avtalen ble kansellert siden USA-senatorene stemte for å avlyse salget. Lovforslaget, som fremdeles ikke er godkjent av president Donald Trump, ble vedtatt i Senatet på mandag, med 85 stemmer for og 10 mot.

Kilden til senatets vedtak, det Russiske luftforsvars-systemet.
Lovgiverne valgte å fjerne Tyrkia fra F-35-programmet av to grunner: Det første er Tyrkias planer om å skaffe seg S-400 bakke-til-luft rakettforsvar fra Russland. Lovforslaget understreker at en slik avtale «kommer inn under de nåværende sanksjonene i USAs lover». Avtalen om å levere to S-400 batterier ble det enighet om mellom Moskva og Ankara i fjor. Og utsiktene til at en av deres NATO-allierte i området skulle kjøpe russiske våpen fikk USA-politikerne øyeblikkelig til å reagere.
Den andre grunnen er fengslingen av en pastor Andrew Brunson i Ankara. Brunson er amerikansk statsborger. Han er anklaget for spionasje og for å ha hjulpet de som sto bak det mislykte militærkuppet i 2016. Brunson nekter for alle anklager, og hans rettssak fortsetter «ulovlig og helt feil», argumenterte senator Jeanne Shaheen. Hun er en av forfatteren bak lovforslaget som rammer Ankara.

Pastor Andrew Brunson
Vedtaket i Senatet i USA ble møtt med kraftig kritikk fra Tyrkia. Statsminister Benali Yildrim kalte lovforslaget «en svært uheldig utvikling» i forholdet mellom de to nasjonene. «Dette initiativet går helt på tvers av ånden i et strategisk partnerskap» sa han på tirsdag. Og han la til at Tyrkia vil ha «et alternativ» klart dersom USA fortsetter med arbeidet om å kansellere F-35-avtalen.
Da lovgiverne i USA begynte å arbeide mot salget, advarte toppfolk i Tyrkia om at de vil vurdere å skaffe seg flyene et annet sted.
Når det gjelder kjøpet av det russiske rakettsystemet, bekreftet den tyrkiske utenriksministeren Ankaras holdning: «Vi skaffer oss S-400, og det står fast», sa Mevlut Cavusoglu til tyrkiske medier.
Våpenhandel og Brunson-saken er ikke den eneste uenigheten mellom USA og Tyrkia. Ankara krever at USA utleverer Fethullah Gulen, en framstående prest, som nå bor i Pennsylvania. Tyrkia betrakter han og hans tilhengere som terrorister som prøvde å styrte regjeringen for to år siden.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
https://www.rt.com/news/430222-senate-bans-f35-turkey/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 431 ganger.
1 Kommentar
At USA blokkerer et salg av slike økonomiske dimensjoner virker ganske utrolig. Spørsmålet er vel heller om dette er et pressmiddel for å tvinge Tyrkia til å oppheve avtalen med Russland om kjøp av S-400.