Hvis noen tror at salg av det russiske luftforsvarsystemet S-400 bare dreier seg om luftforsvar tar de feil. Artikkelen under forteller at det dreier seg om langt mer enn akkurat det. Men utover at noen kjøper russisk i stedet for fra USA kommer det en meget alvorlig tilleggsfaktor. Hvis mange nok land kjøper dette systemet kan USA ikke lenger bruke den kolossale luftstyrken sin – den blir irrelevant. For S-400 er meget effektiv til å skyte ned fly. Det er derfor stadig flere vil ha systemet.
Knut Lindtner
Russland kan klare det umulige:
Selge S-400 til både Saudi-Arabia og Qatar De to araberstatene hater hverandre, for ikke å nevne at de er begge amerikanske våpenkunder.
Moskva og Riyadh har gått inn i sluttfasen av forhandlinger om salg av russiske S-400-luftvernraketter til Saudi-Arabia. Den 21. februar sa Saudias ambassadør i Moskva, Raed Bin Khaled Qrimli, at de to partene har «inngående diskusjoner … rundt de endelige beslutninger for overleveringer av utstyr samt tekniske løsninger, særlig med henblikk på overføring av teknologi og informasjon.»

Saudi-Arabias ambssadør i Russland Raed Bin Khaled Qrimli
Men Riyadh er ikke den eneste som ønsker å skaffe seg disse russiske systemene. For en måned siden, den 25. januar, sa Qatars ambassadør i Russland, Fahad bin Mohammed Al-Attiyah, til det russiske nyhetsbyrået TASS at Doha holdt «inngående forhandlinger» med Moskva om kjøpet av S-400-luftvernraketter. Kunngjøringen kom bare uker etter at Russlands sjefsforhandler for militærteknisk samarbeid, Vladimir Kozhin, utpekte Qatar som en viktig ny russisk våpeneksportpartner. Attiyahs erklæring understreket Kremls forpliktelse til å styrke sitt forhold til Doha. 22. februar var de øverste militære fra Qatar i Moskva for å delta i Putins møte med ledelsen i forsvarsdepartementene fra flere land som var invitert til et gallamøte viet dagen til Forsvaret av Moderlandet – Russlands viktigste nasjonale fridag, som ble feiret 23. februar.
Selv om Russland har forbedret sine relasjoner med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) de siste månedene, kommer Moskvas beslutning om å selge sofistikert våpen til Qatar med stor risiko for et tilbakeslag. Russlands innsats for å styrke forholdet til Qatar kan forklares ved Dohas unike appell som handelspartner og potensialet til å bistå Moskva i konfliktmeglingen i Midtøsten.
Selv om investeringsmyndighetene i Qatar har en eierandel på 2,5 milliarder dollar i Russlands oljeindustri, har de siste forhandlingene mellom Russland og Qatar hovedsakelig fokusert på forsvarssektoren. Siden starten av GCC(Gulf Cooperation Council)-blokaden mot Qatar i juni har Doha oppgradert sin militære forsvarsevne mot det som oppfattes som aggressive handlinger fra Saudi-Arabia og UAE. Siden USA har vært lite villig til å kritisere Qatars GCC-rivaler (rivaler i den persiske gulfen, overs.) og dessuten bidratt sterkt til deres militære moderniseringsinnsats, har Qatar aktivt oppsøkt russisk militærhjelp.

Staten Qatar ligger i Midtøsten på Den arabiske halvøy. Staten er et emirat med omkring 2,1 millioner innbyggere. Qatar ligger på en flat og tørr halvøy i Persiabukta, og grenser til Saudi-Arabia. Landets hovedstad er Doha. Wikipedia
For å demonstrere sitt ønske om å kjøpe luftforsvarssystemer fra Russland, undertegnet Qatars forsvarsdepartement en viktig militær teknologidelings-avtale med Moskva i oktober. Russland konverterte raskt dette retoriske løftet til våpenkontraktsforhandlinger, da Qatar har vært en mer naturlig partner for Moskva å forhandle med enn Tyrkia og Saudi-Arabia.
Selv om USA har forsøkt å avskrekke Tyrkia fra å kjøpe S-400-missiler fra Moskva, har Washington ikke forsøkt det samme med Qatars foreslåtte S-400-avtale med Russland. Den amerikanske regjeringens taushet rundt Qatars S-400 forhandlinger har økt Dohas appell som en kjøper av russisk våpen. Qatar vil ikke på samme måte som Tyrkia eller Saudi-Arabia trekke seg fra våpenforhandlinger med Russland på grunn av eksternt press.
I tillegg viste Qatars nylige kjøp av SY-400-missiler fra Kina landets evne til raskt å skaffe seg sofistikerte våpen fra utenlandske våpenleverandører. Siden Kremls 3 milliarder dollars våpenkontrakt med Saudi-Arabia ikke vil bli fullstendig implementert før 2021, har Dohas evne for å gjennomføre hurtige og skjulte våpenkjøp en stor appell hos Kremls beslutningstakere.
Fordelene med å overbevise Qatar om å kjøpe russisk militærteknologi strekker seg utover hard valuta og eksportinntekter. Det forbedrete resultatet i tosidige forbindelser springer fra et styrket forsvarspartnerskap mellom Russland og Qatar. Dette kan redusere risikoen for en kamp mellom Moskva og Doha om hegemoniet over sektoren for flytende naturgass (LNG). I juni 2017 annonserte den russiske energigigant Novatek to store LNG-prosjekter i den arktiske regionen som vil medføre at Russland vil gå forbi Qatar som verdens ledende LNG-produsent.

Doha er hovedstaden og den største byen i Qatar. Den utgjør også en av Qatars kommuner, og har om lag 1 million innbyggere. Over 80 % av landets innbyggere bor i Doha eller i områdene rundt. Kommunens areal er på 132 km². Wikipedia
Selv om Qatars energi- og industriminister Mohammed bin Saleh Al-Sada nylig sa at utvidelsen av Russlands LNG-sektor er gjensidig fordelaktig, forutser analytikere en intensivert kamp mellom Moskva og Doha om kontroll over LNG-markeder. Disse spådommene har blitt støttet av påstander om at Moskva oppfordret den syriske president Bashar al-Assad til å blokkere passasjen av Qatar-naturgass gjennom syrisk territorium. Styrking av forholdet mellom Russland og Qatar kan likevel øke samarbeidet mellom de to landene på LNG-eksportprosjekter.
I tillegg til disse økonomiske fordelene kan en vedvarende forbedring i forholdet mellom Russland og Qatar gi Moskva en viktig ny partner i arbeidet med konfliktforhandlinger i Midtøsten. Qatar har lenge vært i stand til å greie balansen med å opprettholde gode forhold til forskjellige fraksjoner i Midt-Østen. Her har Dohas diplomatiske strategi gode synergimuligheter med Russlands ønske om etablering av tilsvarende gode relasjoner til alle parter i den regionale konflikten.
Synergiene mellom Russlands og Qatars diplomatiske strategier har vist seg klarest i Jemen. Siden Qatar ble utvist fra GCC-koalisjonen den 7. Juni 2017, har Doha gått ut og støttet Russlands oppfordringer om en rask slutt på de militære operasjoner i Jemen og også støttet forsøkene på å gjennomføre et omfattende fredsoppgjør. Qatars påståtte mekling mellom Houthi-opprørere og tilhenger av den tidligere jemenittiske president Ali Abdullah Saleh i begynnelsen av desember ligner også Moskvas langvarige bruk av hemmelig diplomati for å redusere spenninger mellom disse shia-fraksjonene.

Olje- og gassfelt rundt Persiagulfen. Det er den viktigste grunnen til at hele området er hyperviktig for verdenspolitikken. Et av verdens største gassfelt ligge på delelinjen mellom Qatar og Iran.
Selv om Russland fjernet seg fra Houthiene etter mordet på Saleh, vil Moskva at Jemen styres av en sekulær autoritær leder som er villig til å dele makt med pro-iranske fraksjoner. Da Qatar har opprettholdt gunstige forbindelser med både Houthiene og militante sunnigrupper – som Jemens gren av det muslimske brorskaps, al-Islah – og har opptrådt som en offisiell mediator mellom Houthiene og Jemens regjering siden midten av 2000-tallet, har et sterkere partnerskap med Doha styrket Moskvas meglerambisjoner i Jemen.
I det lange løp håper Kremls beslutningstakere at en samkjøring av Russlands og Qatars konfliktløsningsstrategier vil redusere spenningen mellom de to landene over Syria-konflikten. Qatars samarbeid med Iran i løpet av mars 2017 ved evakuering av fire syriske byer og landets diplomatiske bånd til Hizbollah antyder at Qatar kunne være villig til å gå med på et kompromiss med Russland over Syria hvis de bilaterale forholdene fortsetter å bli bedre.
Disse handlingene har oppmuntret russiske politikere til å delta i hyppigere dialog med deres kolleger fra Qatar for å løse den syriske konflikten. Russlands president Vladimir Putins telefonsamtale 20. november med Qatar-emiren rundt den syriske konflikten understreker Moskvas vilje til å lokke Qatar til å påvirke deres allierte i Syria-konflikten slik at disse vil engasjere seg diplomatisk med Assad. Da syriske opposisjonsrepresentanter boikottet Sochi-forhandlingene, ville det å oppnå et kompromiss via Qatar gi et nødvendig løft for Moskvas stadig mer fastlåste diplomatiske innsats i Syria.
Selv om den russiske regjeringen har vært offisielt nøytral i Saudi-Arabia-Qatar konflikten, ville en vedvarende forbedring i forholdet mellom Russland og Qatar gi Moskva en verdifull klient for russisk militær teknologi, legge til rette for utviklingen av Russlands LNG-sektor og styrke Russlands effektivitet som megler i konfliktene i Midt-Østen.
Kilde: Al-Monitor
Oversatt av Bjørn Thorsønn
https://russia-insider.com/en/russia-may-pull-impossible-and-sell-s-400s-saudi-arabia-and-qatar-both/ri22701
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 324 ganger.
1 Kommentar
Jeg har forklart gangen i dette i går, men greit nok illusjonene vil dere holde på og er deres rett.. De to araberstatene hater IKKE hverandre, men er konkurrenter og samarbeider. Qatar er et muslimsk land med islam som statens religion. Salafi-versjonen av islam er statens sponsede merkevare for islam i landet, noe som gjør Qatar til en av de to Salafi-statene i den muslimske verden, sammen med Saudi-Arabia. Salafi-bevegelsen eller Salafistbevegelsen eller Salafismen er en ultra-konservativ gren eller bevegelse innen sunnimuslimsk islam.
Russland som dere hevder er de gode i kampen mot EU, USA, Israel, deepstate, ja you name it, selger altså S-400 til fiendene av shia og Iran. Du/dere synes ikke dette er rart? Ikke noe som pirer deres logisk sans?! Zionistene i USA og Israel har i årevis truet med å utslette Iran, på samme måte som dem gjorde med Irak, Libya og Syria mm. Og nå skal altså sunnimuslimene ikke bare ha høyteknologiske våpen fra det industrielle militær komplekset i USA, men også det russiske industrielle militær komplekset. Det beste fra 2 verdener, den ene mer zionistisk enn den andre.