Kan bli rasert av Norges hittil største vindkraftanlegg
Innlegget er hentet fra oljekrisa.no
Norsk Vind Energi As vil rasere for alltid det vakre naturområdet Stølsheimen i Hordaland med Europas største landbaserte vindkraftverk. Det planlegges 300 vindturbiner av inntil 250 meters høyde, hundre meter høyere og hundre flere enn på Fosen, det største og mest naturødeleggende vindprosjektet i Norge til nå.
Blant de som går til kamp mot de vanvittige planene i Stølsheimen er Bergen og Hordaland Turlag: – Vi er sjokkert. Stølsheimen er et utrolig viktig friluftslivsområde for flere tusen besøkende hvert år, sier leder Helene Ødven, som er tydelig på at turlaget sammen med andre gode krefter vil kjempe for å ta vare på Stølsheimen.
For hver vindkraftturbin trengs det ca. 800 meter anleggsvei og en oppstillingsplass på 42 x 20 meter. Utbyggingen vil føre til meget store inngrep i landskapet med store sprengninger, deponi og brede grusveier. To av hyttene til Turlaget, Skavlabu og Vardadalsbu, og milevis med T-merkede løyper vil omfattes av utbyggingsplanene.

Vindturbinene på Fosen er 145 meter høge inkludert rotor. Oslo rådhus er til sammenlikning 66 meter.
540 mennesker deltok i en støttemarsj arrangert av turlaget 11. november.
Også Naturvernforbundet i Hordaland går imot at Stølsheimen skal forvandles til et industriområde med vindmøller og veianlegg av ufattelige dimensjoner. Videre er de kritiske til andre tilsvarende anlegg. – Det er ikke bærekraftig å ødelegge urørt natur, som vi får stadig mindre av, og som er avgjørende for å stanse tapet av biologisk mangfold, skriver forbundet.
En generasjon etter at den storstilte vannkraftutbyggingen ble avsluttet i Norge, trues norsk natur igjen – denne gangen av en potensielt langt mer ødeleggende vindkraftutbygging.
Denne utbyggingen vil medføre langt større naturinngrep i forhold til kraftproduksjonen. Vindkraft er i tillegg svært ustabil. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer for tida 43 nye områder i Norge som kan være egnet for utbygging.
Ifølge NRK viser ny forskning at kommuner som satser på vindkraftutbygging kan se langt etter økonomiske gevinster. Professor Øivind Anti Nilsen ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH mener det økonomiske argumentet som enkelte vindmølleforkjempere bruker, ikke holder: – For kommunene betyr vindkraftutbygging økonomisk ingen ting, sier Nilsen.
Foto: forsidebilde: Bergen og Hordaland Turlag, André Marton Pedersen
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 228 ganger.
2 Kommentarer
Vi burde se på vindkraftverk som en positiv del av hva naturen kan gi oss.
– HVIS vi mangler fornybar energi i vinterlandet Norge til å dekke samfunnets behov for oppvarming/kjøling og transport.
– MEN vi dekker dette behovet ved å ha utbygget det meste av våre fosser og elver.
Nok til å varme opp alle våre boliger og ved å gjøre all vår transport forurensningsfri både lokalt og globalt, og til lokal industri. Dette er vårt. Som all fornybar energi tilhører hver enkelt nasjon. Hver borger i hver nasjon.
Om vi så vil teppelegge våre friluftsområder med vindkraft ( eller solkraft) burde dette være et spørsmål mellom eksport-industri og brutto betalingsbalanse med utlandet .
Kan vi produsere materielt mere i Norge istedet for å importere? Sko, biler, klær m.m. ? Så burde vi gjøre dette for å utnytte egne arbeidskrefter og for å stå sikrere/mer forutsigbart i en urolig verden.
Vi produserer nå kunstgjødsel til store deler av verden.
Burde dette produserers med vind ( og sol og bølge?). Og kostnader derfra, i et eget regnskap?
Så burde det norske folk spørres om dette, og få betalt for dette. Ikke gjennom statlig administrasjon og sløseri, men direkte.
Verre er det ikke.
Energi er viktig for velferd. Spesielt for vinterlandet Norge.
Viktigere er direkte-demokrati og medbestemmelsesrett.
Ikke nødvendigvis gjennom «naturvern»- organisasjoner som ser ut til å ha sin egen (partipolitiske) agenda men ved å spørre berørte borgere.
Og kanskje burde vi i større grad satse på vindkraft til havs, eller bølgekraftverk som forstyrrer mindre visuelt (?)
Uansett burde det være unødvendig å konstruere motsetninger mellom folk og industri. – Hvis industrien etableres for å skape vestand for befolkningen.
Men da må vi skille mellom penger/fiktiver og virkelig velstand.
Det som mange lurer på kanskje er, kvifor det ikkje er aktuelt å bygge vindmøller inne i tett bebyggelsen. Det er fleire ting som er betenkelig ved dette. Det eine er at det kan være mykje støy tiltider, og når ei møle kolaper å faller ned bør det være i betryggende av stand til bebyggelse iallfall.
Å bruke strøm fra vindmøller, vil med føre også at det ein er avhengig av strøm frå nett forøvrig for å utjevne denne jojo energiproduksjonen som skylder tildels svært varierende vind.
Vind møller til havs er nok det det som har ein annen god bieffekt, nemlig fiskebåtene vil holde god avstand. Det er iallfall effektivt ovenfor olje installasjonene i Nordsjøen der fiskebåten risikerer å miste både redskap og fangst i alt det som er og står igjen på havbotn.