Ødeleggelsen av byene
Jan Hårstad
Så brutalt smakløst som Byråd og Byutviklingskomiteen opptrer i Oslo, kan man faktisk få den tanke at politikerne der er bestukket og kjøpt opp av de store bygg-fimaer, eiendomsspekulanter og den slags.
En venn av meg som jobber i leveringsbransjen forteller meg hva som skjer på Østkantene av Oslo hvor blokkenes verandautsikter er noen meter rett inn i nabo-boligblokka. Massivt, som en norm.
På nedre Grefsen/Disen rundt Storo er det et velholdt og vakkert tradisjonelt villaområde bygget før og etter krigen. Etter å ha debattert i et par år vet man ennå ikke hva som skal skje med det. Det er satt på vent: skal det rives eller skal det leve? Selv Rødt har satt det på vent.
Allerede 18 april 2013 skrev jeg i Aftenposten:
«Det er knapt noe som gjør meg så deprimert som å lese om hvordan boligproblemene i Oslo skal løses».
Parolen fra både Høyre og AP har i årevis vært: «Bygg tettere og høyere» som etter mitt skjønn er en parole for total vandalisering. Dette har jeg da skrevet om jevnlig og saken melder seg for meg igjen da NRK-tv sa i kveld at det samme gjelder for alle de større byene.
Kåre Willoch ville rundt år 2000 bygge boliger i NordMarka uten å skjønne at dette med friluftsmarka er noe helt enestående for Europas hovedsteder. Det finnes mange svensker som har flyttet til Oslo bare på grunn av livet i Marka sommer og vinter.
Det andre geniale som bystrategene drev på med rundt 2000 var planer om å nedlegge Gjøvikbanens NSB-tog.
Da skrev jeg i Aftenposten 29 mai 2001:
«Bygg heller ut langs Gjøvikbanen» hvor jeg ønsket meg en tospors ny jernbane,»eller T-bane, som siktet seg inn både på Randsfjordområdet og Eina.»
Allerede den gang så gikk de moderne franske togene med 270 kilometer i timen. Nå lager kineserne tog som går i 350 kilometer i timen, Shanghai-Beijing.
Med litt kunnskaper og fantasi kunne faktisk ødeleggelsen av Oslo vært unngått med en moderne jernbaneutvikling.
En pakistansk ingeniør hadde lest artiklene mine i Aftenposten gjennom årene og ringte meg for å spørre om vi sammen kunne lage en bok om byutviklingen av Oslo.
Den gang jobbet jeg heltids som skuespiller og hadde mer enn nok med det og måtte si nei takk, men jeg spurte: hvorfor spør du meg om dette?
«Du vet», sa han,» de norske politikerne er overhodet ikke istand til å tenke lenger enn til 10 til 15 år. Men du kan tenke i 100 år. Det er uvanlig i Norge.»
Det var jo en morsom samtale og jeg ser ikke bort fra at pakistaneren kunne ha et poeng der.
Nå er i all fall situasjonen den at jeg nødig drar innenfor Ringveien rundt Oslo for jeg blir mer deprimert enn noen gang. Verre enn i 2013.
Oslo er i hendene på gale vandaler.
Og skal jeg tro NRK er det sånn i de andre større byene også.
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 516 ganger.
2 Kommentarer
««Du vet», sa han,» de norske politikerne er overhodet ikke istand til å tenke lenger enn til 10 til 15 år.» Om de tenker så langt så får vi vare glade. Det er valg var 4 år og politiker kan ikke spise uaktsomhet med litt humor og velgere har et selektivt minne i hvilket horisonten er kort. I kampen friluftsmarka vs boligproblemer så vinner nok boligproblemer. Men en modern jernbaneutvikling er en bedre løsning helt klart..
Byutviklingen i Oslo er et studium verdt.For folk med litt hukommelse-litt innsikt i de ledende samfunnslags sinnelag og opprinnelse-og om økonomi.:
Oslo er en delt by-heter det.Joda.
I tillegg er den en del av en delt region-nå også politisk.:Det rød/grønne Oslo,og det blå-blå omland.
Disse regiondeler skal nå være enige om at hovedfienden er dieselbiler.De skal brannskattes i nye bomringer,mens el-bilene skal kjøre gratis.Da skal trafikken reduseres,mens inntektene skal økes.
Hviket må skje -ved at diesebilistene fortsetter å kjøre og betale.
De høres fint ut-for to ledende fraksjoner.:
De gamle storborgere-de med mindreverdskomplekser-som vil ha en millionby.Restriksjoner kan de unngå eller betale for.
Og de nye fattigfornemme.De som planlegger bilfrie boligområder,angivelig av hensyn til miljøet-men egentlig fordi de nyinnflyttede ikke får råd til bil uansett.
Borgerne får 70% av stemmene der det ikke blir fortetting.
De grønne fantastene får 35% av stemmene på -Løkka.
Hva om skjer i gammel småhusbebyggelse,eller på grøntområdene mellom etterkrigstidens Groruddals-bebyggelse,det får bare stå sin prøve.For begge fraksjoner.
Er vi-de vanlige osloborgere -heldige,kommer konjunkturene og tar disse avartene av «blå og rød politikk.»