Signalene om at det er i ferd med å gå mot full konfrontasjon mellom EU og USA kommer hyppig nå. USA vil påføre EU-selskaper store tap i sin sanksjonspolitikk overfor Iran. Mange i EU spør om ikke denne politikken like mye er rettet mot EU som Iran. EU oppfattes i USA som en stadig mer brysom konkurrent.

Den tyske bilindustrien utkonkurrerer USA sin. Det har også Trump sagt.
At Tyskland gjør seg avhengig av russisk gass gjennom gassrørledningen Northstream 2 sier seg selv. Men det som ikke nevnes er at de får et konkurransefortrinn gjennom billigere energi, som kjøp av den russiske gassen betyr.
Det er ikke bare Tyskland som er energifattig. Hele EU-området er det og også i den sammenhengen må Iran-avtalen vurderes.
Knut Lindtner
Iransk utenriksminister: Avtale om å selge olje til EU utarbeides, til tross for amerikanske trusler.
Avtalen vil være et viktig steg mot å bryte amerikanske sanksjoner
Av Jason Ditz
Irans utenriksminister, Javad Zarif, kunngjorde i helgen at Iran og EU er nær ved å fullføre forhandlingene om en stor oljehandelsavtale. Zarif sa at det var økende entusiasme for avtalen som vil være en tydelig avvisning av amerikanske sanksjoner og trusler dersom den fullføres.
I forrige uke avslørte EU en plan om å åpne et klareringshus som vil tillate handel med Iran for å omgå amerikanske banksanksjoner. Denne planen dreide seg om ideen at oljehandel, der oljekjøpere ga penger til klareringhuset som i neste omgang overførte disse videre til andre EU-selskaper som betaling for varer og tjenester levert til Iran.

I 2016 kom over halvparten av EUs energiforbruk gjennom import. Derfor kan ikke EU bare skrote Iran-avtalen og North Stream 2
EU-tjenestemenn ser ut til å ha blitt stadig mer interessert i oljeavtalen siden planen ble annonsert, da det nå ser ut til at EUs ledelse er fast bestemt på å stå opp mot amerikanske sanksjoner, og har organisert en måte å gjøre det på.
USA har krevd at verden reduserer eksporten til Iran til null. Kina kjøper mesteparten av Irans olje, og vil fortsette å gjøre det. En avtale med EU vil sannsynligvis sikre at Irans oljeeksport kan forbli sterk til tross for amerikanske trusler.
Oversatt av Adele Tempest
https://news.antiwar.com/2018/09/30/iranian-fm-agreement-to-sell-oil-to-eu-close-despite-us-threats/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 371 ganger.
1 Kommentar
Norge tror jeg er den lydigste puddelen til USA, vi har mistet et stort marked for jarlsbergost og diverse andre produkter i Russland.