Irak var et av Midt-Østens mest utviklede og velfungerende land før det ble invadert og ødelagt av USA. Landet var USA-alliert så lenge de drev krig mot Iran: Da forsynte USA dem med både våpen og etterretning. Da de ville overta Kuwait som de historisk regnet som en del av landet (USA ga inntrykk av at de ikke ville reagere), fikk USA (og ikke minst Israel) sitt ønskete påskudd til å ødelegge den irakiske hæren. Seinere invaderte de landet og ødela det ytterligere.
Landet sliter med store indre spenninger og nå også en svak sentralmakt. Sjiaene er den største religiøse gruppen mens sunniene som satt ved makten gjennom Saddam Hussein er nå delvis marginalisert. USA brukte tidligere sunni-offiserer fra den oppløste irakske hæren til å etablere grunnstammen til IS. De trengte å avlede motstanden mot USA-okkupasjonen. Dette gjorde de ved å forsterke en religiøs konflikt mellom sjiaer og sunnier.
Noe av valgprogrammet til den nylige valgvinneren Moqtada al-Sadr gikk ut på å dempe de religiøse motsetningene og rette oppmerksomheten mot å få en slutt på USAs okkupasjon av landet.
Knut Lindtner.
Irak ved et veikryss.
Som reaksjon på opprøret i Basra har den sekulære koalisjonen til Moqtada al-Sadr forlangt en unnskyldning fra sin tidligere allierte, den irakiske statsministeren Haider al-Abadi. De har også forlangt at han går av.

Moqtada al-Sadr
Selv om Moqtada al-Sadr er en shia-leder har han lovet en politikk for uavhengighet som skal respektere både Iran og USA. Og han har en strategi om allianse med andre irakiske religiøse grupperinger.
Statsminister Haider al-Abadi kom til makten i 2014, støttet både av USA og Iran, til tross for at Nouri al-Maliki var demokratisk valgt. al-Abadi påtok seg å følge USAs politikk i sin mandatperiode, og han annonserte at han ville følge Washingtons sanksjoner mot Teheran.
Ayatollah Ali al-Sistani, en av landets eminente shia-personligheter, har etterlyst en nøds-grunnlov for at den nye regjeringen skal kunne løse krisen.
Opprøret som nettopp brøt ut i Basra hadde både en gammel og ny grunn. Den gamle var forgiftning av rennende vann. Det var nå blitt for salt til å kunne drikkes.
Opprøret har kostet minst 14 menneskeliv.
Basra er oljehovedstaden i Irak.
Uavhengig av vannkrisen og problemene med offentlige tjenester så vil byen bli påvirket av avgjørelsen om å følge eller nekte å følge USAs sanksjoner mot Iran.

Byen er en viktig havneby for Irak, blant annet med tanke på utskipning av olje. Basra er den tredje største byen i Irak med omtrent 1 700 000 innbyggere. (Fra Wikipedia)
Det er også en by med stor shia-majoritet som er den grenen av islam majoriteten av befolkningen i Iran følger.
Til tross for dette har det iranske konsulatet og en iransk delegasjon på flyplassen blitt brutalt angrepet.
Og dette skjer samtidig med at den iranske regjeringen til Hassan Rohani har gitt opp håpet om hjelp fra EU, og tatt inn over seg sanksjonene som er pålagt av USAs president Trump.
På grunn av dette har Rohanis regjering nettopp hatt møte med Revolusjonsgarden for å styrke sine militære posisjoner i utlandet.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
http://www.voltairenet.org/article202854.html
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 231 ganger.
3 Kommentarer
(USA ga inntrykk av at de ikke ville reagere)
Vel, ambassadøren April Glaspie sa rett ut til Saddam at USA ville ikke reagere da det var definert som indre affærer. Men hvorfor ville Saddam invadere Kuwait? Jo, fordi dem vil ha mer ressurser da krigene mot Iran og kurderne koste flesk og disse kampene ble kjempet for USA og Israels interesserer. Det var ikke før Saddam solgte oljen sin i euro istedenfor dollar før det skikkelig smalt. Gaddafi og Libya handlet litt om det samme, men mer farlig da Gaddafi ville samle Afrika og lage gyldene dinarer (gullpenger for handel, spesielt oljen) og at en sentralbank underlagt BIS skulle opprettes, og ble det etter 2 uker med krigføring.
«…men mer farlig da Gaddafi ville samle Afrika og lage gyldene dinarer «.
Dette var sansynlig det viktigste, i tillegg til å væpne «moderate mordere», for angrep på Syria gjennom ødeleggelsen av Libya.
En ny valuta for det afrikanske kontinnentet, kanskje i samarbeid med BRICS, kunne løsrevet dette kontinnentets rikdommer og handel fra bakmennene i USA/Israel sin kontroll.
Vår tidligere statsminister har altså en stor rolle i denne ødeleggelsen av folk og land, og flyktingestrømmen som ødelegger Europa.
Både han/Støre, og Ap som parti, burde vel bringes for retten så raskt som mulig og fratas enhver politisk makt.
Om ikke annet for å ha brutt norsk Grunnlov for n’te gang siden 1939.
Hva skal til for at det norske folk reagerer overfor disse femtekolonistene?
«Hva skal til for at det norske folk reagerer overfor disse femtekolonistene?»
At MSM skriver sannheten hvor opinionen krever ikke bare rettferdighet, men også tiltale av kriminelle, de aller største først og deretter kronologisk.
Men det kommer aldri til å skje av så mange forskjellige årsaker og må egentlig bare stålsette oss for høyere renter, mer skatt, mer elendighet osv og det eneste som kommer til å minke er våre rettigheter og kjøpekraft. Folket vil komme til å kreve mer kontroll og lengre straffer, men når bukken passer havresekken så har det jo ingenting å si, og det folket vil kreve vil bli brukt imot helt feile mennesker, tanker og ideer.