Når noen hevder å være verdensledende og planlegger å militarisere verdensrommet, slik USA og Nato gjennom Stoltenberg nylig med begeistring skisserte planer om, da må de også ha midlene til dette.
Ellers fremstår dette som blankt skryt. Artikkelen under forteller sitt om hvor langt bakpå USA nå er i forhold til Russland når det gjelder missil (rakett)- teknologi.
Det er greit å være stor i kjeften hvis skrytet bygger på realiteter. Som artikkelen under viser, mangler USA det som skal til. I rakett-teknologi er det nå andre nasjoner som er ledende og USA henger etter. Kina og India er på vei inn i romkappløpet i full fart og med egne programmer og prosjekter.
Som Andrei Martyanov skriver i boka «Å tape det militære overtaket» (Loosing military supremacy) har USA forsømt seg grovt i en årrekke på helt avgjørende samfunnsområder, feks. utdanning og det å holde seg med en industriell base.

De taper mye hjernekraft ved å ha en dyr utdanning som ekskluderer menge dyktige folk fordi de ikke har råd til skolegang. Når dette pågår i tiår etter tiår blir det etterhvert merkbart og får konsekvenser.
Når de flytter store deler av industrien til Kina for at eierne skal tjene enda mer (billigere arbeidskraft) mister landets arbeiderklasse gradvis kompetanse og landet industriell kraft og bredde. Den blir flyttet fra USAs arbeidere og inn til kinesiske. Denne overføringen startet for 30 år siden og pågår fortsett.
USAs ledere svekker landet sitt år for år og utslagene at dette kan vi bl.a. lese i artikkelen under. Landet ligner mer og mer på det Mao Tse Tung kalte en papirtiger.
Knut Lindtner
USA har betalt 4 milliarder dollar til Russland for å fly astronauter til den internasjonale romstasjonen.
USAs romforskere har nå regnet ut nøyaktig hvor mye penger som har gått med for å kjøpe ‘seter’ på Russlands Soyuz romfartøy.
Deres eget SpaceX og ‘det overbetalte’ Boeing har ikke greidd å overholde deadline på NASAs romfartøy-program.

I de to siste tiårene har NASA brukt 3,9 milliarder dollar på å transportere 70 astronauter til og fra Den Internasjonale Romstasjonen (ISS) med Soyuz romfartøy, avslører byrået i sin rapport som kom på torsdag.
USA brukte tidligere Space Shuttle for å levere mannskap til ISS. Men dette programmet ble avsluttet i 2011, etter at to av romskipene eksploderte på turen, og drepte totalt 14. mennesker.
Det russisk-produserte Soyuz-fartøyet har siden vært den eneste muligheten NASA har for transport av mannskap.
NASA har i mellomtiden vært bestemt på å gå over til selv en gang i framtiden å stå for bemannede turer i rommet uten hjelp fra Moskva.

Men det lovede prosjektet i samarbeid med Boeing og Elon Musks SpaceX har vist seg å være ‘flere år bak sin dato for gjennomføring’, sier NASA.
«Begge disse kontraktørene har flere tekniske og sikkerhets-saker å fikse før de er klare til å transportere mannskap til ISS», skriver byråets generalinspektør. Han argumenterer med at NASA faktisk allerede har ‘overbetalt’ Boeing med 287 millioner dollar for å forberede bemannede romferder til ISS.
Dette USA samarbeids-selskapet har mottatt denne heftige summen for ‘mer fleksibilitet’ til å få opp farten på å produsere sitt Starliner-fartøy slik at NASA håpet å unngå et 18 måneders gap i turer til romstasjonen.
Men nå kaller byråets generalinspektør slike utgifter for ‘urimelige’.
Russland har bestilt ekstra Soyuz romskip siden det er usikkert når NASAs erstatningsskip stadig kan være på plass.
Amerikanerne sier at NASA kunne ha spart så mye som 144 millioner dollar ved å kjøpe seter på russiske romskip i stedet for at det etter planen skulle gjøres ‘noen enkle forandringer’ på Starliner-romskipet.
Boeing og SpaceX har i alt mottatt nesten 7 milliarder dollar fra USAs space-byrå siden 2014 for å få en slutt på avhengigheten av russiske romfartøy.
Men de har hatt liten suksess siden begge firmaer har møtt på uhell under testingen, noe som har satt dem alvorlig tilbake i utviklingen.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
6 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 318 ganger.
3 Kommentarer
Romfartsprogrammene er falske. Det har de vært fra begynnelsen. Vi kan bare gjette hvilken teknologi de har for slikt i virkeligheten da dette holdes hemmelig for allmennheten.
Til den sinnssvake prisen og sjansen for at NASA bommer satser jeg heller litt ekstra på årets julebord.
«Men de har hatt liten suksess siden begge firmaer har møtt på uhell under testingen, noe som har satt dem alvorlig tilbake i utviklingen. »
Så har de også hatt store fremskritt, og ikke minst Russland opplevet en rekke tilbakeslag de siste årene. For bare et par måneder siden krasjet den indiske Virkram-sonden i måneoverflaten.
Romfart presser teknologi og mennesker til det absolutt ytterste. Det er få industrier som løper en større risiko enn dette. Romfarten er en umoden bransje. Tilbakeslag er forventet, selv med de mest driftssikre konseptene. For å sette det i perspektiv: Mens luftfarten gjennomfører tusenvis av operasjoner hver dag, bilbransjen i millioner, måles romfarten i drøyt tusen over hele historien. Det amerikanerne forsøker er å revolusjonere den kommersielle romfarten. Når de lykkes med det, får vi en ny æra. Imens filker russerne på gammel sovjetteknologi, og vil sakke mer og mer akterut.
«The Soyuz launch failure exposes the total collapse of Russia’s space empire»
https://www.wired.co.uk/article/soyuz-rocket-launch-failure-emergency-landing