Energi er kanskje den viktigste av alle varer fordi den er en forutsetning for produksjon av varer. Derfor er omsettingen av verdens viktigste energiressurser også meget nøye overvåket. Derfor er USA Saudi-Arabias viktigste allierte i Midt-Østen. Og menneskerettigheter som alltid fremheves overfor USAs fiender nevnes aldri overfor Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør og en av verdens verste på menneskerettigheter.
USAs opprustnings-spiral overfor Russland med stadig nye baser i land som grenser til Russland og vestens økonomiske sanksjonspolitikk overfor landet har tvunget Russland i armene på Kina. Og de utfyller hverandre. Russland vil dekke en stadig større del av Kinas energibehov med russisk gass fra Sibir og Kina vil forsyne Russland med stadig flere varer og tjenester som de har behov for.
Handelskrigen som USA har utløst kan få uforutsette følger for alle parter. Det er ikke gitt at USA vil komme bedre ut av den enn det de selv håper – tvert imot – noe meldingen under gir en antydning om. Det kan være enda et sjølskudd i foten for USA.
Knut Lindtner
Kina stopper all oljeimport fra USA under den økende handelskrigen
Amerikas nest største oljeklient, Kina, har fullstendig sluttet å kjøpe råolje fra USA, da handelskrigen mellom de to (største økonomiene i verden) fortsetter å vokse.
Mens olje ikke er tatt med på listen over varer med straffetoll, har kinesiske raffinerier holdt seg borte fra å kjøpe råolje fra USA.

Xie Chunlin
Reuters siterer Xie Chunlin, president for CMES: «Vi er en av de største transportørene for råolje fra USA til Kina. Før [handelskrigen] gikk handelen flytende, men nå har det stoppet helt opp,” sier Xie Chunlin, på sidelinjen under det årlige toppmøtet i Global Maritime Forums i Hong Kong.
«Det har dessverre skjedd, handelskrigen mellom USA og Kina. Det er absolutt ikke bra for fraktbransjen,” sa CMES-presidenten.
Han la til at handelskrigen også tvang Kina til å skaffe sine soyabønneforsyninger fra andre steder. Beijing kjøper nå mesteparten av sine soyabønner fra Sør-Amerika.
Kinas råoljeimport fra Amerika var i gjennomsnitt på 334.880 fat per dag gjennom august, noe som gjør Beijing til den nest største kjøperen av amerikansk olje etter Canada.
Faktisk kan Kina være den største kjøperen av amerikansk råolje, ettersom mye av oljen som importeres av Canada, er re-eksport – kanadisk råolje som kort krysser inn i USA på rørledninger før den kommer inn i Canada. Etter å ha avsluttet et 40-årig forbud mot oljeeksport i slutten av 2015, har USA økt salget til to millioner fat per dag.
Kina kjøper det meste av råoljen fra Russland, med en import som stiger fra 665 000 fat per dag i 2014 til 1,2 millioner fat per dag i fjor. Beijings andre store leverandører er Saudi-Arabia og Iran.
Oversatt av Adele Tempest
https://www.rt.com/business/440296-us-china-oil-imports/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 340 ganger.
Ingen kommentarer