At verden er i forandring bekreftes daglig nå. Den anti-syriske alliansen i Midt-Østen er i ferd med å sprekke opp, men det store spørsmålet er naturligvis hva som egentlig ligger under. Det fremgår ikke av meldingene fra nyhetsbyråene. De viser bare til offisielle beskyldninger og uttalelser. En slik krise har naturligvis vært i emning lenge, men under overflaten. Helt til nå.
Uansett oppfatter jeg dette som et tegn i tiden. USAs allianser holder ikke lenger sammen, spenninger som har vært der lenge bryter til overflaten. Og bakom synger silkeveien.
Knut Lindtner

Staten Qatar ligger i Midtøsten på Den arabiske halvøy. Staten er et emirat med omkring 2,1 millioner innbyggere. Qatar ligger på en flat og tørr halvøy i Persiabukta, og grenser til Saudi-Arabia. Landets hovedstad er Doha. (Wikipedia)
«Terrorisme! Innblanding i saker!»: Arabiske land kutter diplomatiske bånd til Qatar.
Bahrein, Saudi-Arabia, Egypt, De Forente Arabiske Emirater og Jemen har kuttet de diplomatiske båndene til Qatar. De beskylder landet for å støtte terrorist-grupper. Qatar har kalt dette skrittet for en «provokasjons-kampanje» som er «basert på løgner».
Den saudi-arabisk ledete koalisjonen har kunngjort at Qatars deltakelse i deres felles militære operasjoner i Jemen har blitt kansellert. Koalisjonens uttalelse anklager Doha for å støtte al Qaidas og den islamske statens terroristgrupper.

Kartet viser at Qatar ligger midt i den Persiske Gulfen. Er luftrommet rundt dem stengt er de nå avhengige av en avtale med Iran eller Irak for sin egen luft-trafikk.
Egypt var den neste til å slutte seg til den diplomatiske krigen. Kairo annonserte at de kutter forbindelsene til Doha, dette ifølge nyhetsbyrået Sputnik. Egypt har stengt alle havner og alt luftrom for qatarske skip og fly, sier landet utenriksminister i en uttalelse. Også de beskylder Doha for å støtte terrorist-organisasjoner, inkludert Det Muslimske Brorskap.
De Forente Arabiske Emirater (UAE) fulgte så opp, også de siterte «støtte, finansiering og omfavnelse av terrorister, ekstremister og sekterister» som sine grunner for å kutte båndene til Qatar.
På samme måte har Emiratene gitt Qatars diplomater 48 timer til å forlate dere område.
Så fulgte Jemen etter. De beskyldte Qatar for å samarbeide med landets fiender i den pågående borgerkrigen.
«Qatars praksis med å samarbeide med (Houti) kuppmakerne og støtte til ekstremistgrupper er helt klar», sa regjeringen i en uttalelse som er sitert av Reuters. De la til at de støtter avgjørelsen til den saudi-ledete koalisjonen i Jemen om å fjerne Qatar fra deres rekker.

Al-Jazeera er en arabisk TV-kanal og et mediehus som eies av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation, og har hovedsete i hovedstaden Doha. Selskapet begynte i 1996 som en tv-stasjon med arabiske nyheter. Seinere kom internasjonale nyheter til. (Wikipedia)
Alarmerte seere til Qatars TV-nettverk Al Jazeera undret seg over hvorfor de ikke dekket diplomat-krisen. I stedet sendte de programmer om bruk av hijab i Malaysia.
Men til slutt sendte de nyheten omtrent klokken 03.35 GMT, de siterte det som «en diskusjon om hacking av Qatars nyhetsbyrå» som årsak til krisen.
Fra Doha kom det ikke noe øyeblikkelig svar på beskyldningene, sa Al Jazeera.
Skandalen om hackingen og de «falske nyhetene» brøt ut den 23. mai, da nettsiden til Qatars nyhetsbyrå og deres konto i sosiale medier tilsynelatende var hacket. De spredte det Doha kaller falske uttalelser ved å sitere Qatars emir, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. Disse inkluderte påstander om de nylige spenningene rundt Iran, og at han hadde kalt Hamas og Hizbollah «motstands-bevegelser», og at de tvilte på om president Trump ville sitte med makten lenge.

sjeik Tamim bin Hamad Al Thani
Da Doha heftig nektet for at disse påstandene var sanne, plukket de UAE-baserte kringkasterne Al Arabiya og Sky News Arabia opp historiene, og ga dem omfattende dekning, noe som fikk qatarske offisielle til å rase.
Men hacking-skandalen spredte seg raskt, med den følge at Egypt, Saudi-Arabia og Bahrein stengte ute alle Qatar-finansierte nyhetsbyråer, inkludert Al Jazeera, for det MENA-byrået kalte «å inneholde støtte til terrorisme og ekstremister, og også for å publisere løgner».
Den siste utviklingen i denne cyber-krigen om den diplomatiske krisen, er at twitter-kontoen til Bahreins utenriksminister var påstått hacket sist lørdag, og at han twitret fiendtlige og fornærmende uttalelser om Iran. Det tok mer enn seks timer for Bahrein å få kontroll over denne kontoen, dette ifølge rapporter fra utenriksministerens twitter-side.
Saudi-Arabia, Egypt og Emiratenes topper den 22-staters arabiske liga med sine store hjemlige produkter (BNP), mens Qatar ligger på fjerde plass. Qatar er også vert for USAs militære sentralkommando og for omtrent 10 000 soldater fra USA, med amerikanske styrker som bruker Al-Udeid flybasen.

Flybasen i Quatar er svære greier. Her står mye på spill også for USA.
AP sier at det ikke har kommet noen øyeblikkelig reaksjon fra Pentagon på situasjonen.
USAs president Donald Trump møtte den qatarske emiren da han nylig besøkte Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia. Han beskrev den kongelige delegasjonen som «venner», og bemerket at «våre forhold er ekstremt gode».
Oversatt og bearbeidet av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 435 ganger.
1 Kommentar
Ugreier i rosenes leir. Nå har Natos og USAs nyttige slaktere begynt å ta med seg automatvåpna og terrortreningen hjem. Da er de brått ikke helter lenger. http://oljekrisa.no/terror%20i%20Europa%20jan%202015.htm