Avspenningsprosessen mellom de to koreanske statene fortsetter. Det er meget positiv, men USAs uvilje mot denne prosessen kan fortsatt velte dette. For USA dreier ikke dette seg om en spenningsreduksjon på den koreanske halvøyen, men om det motsatte: De trenger økt spenning for å kunne fortsette konfrontasjonspolitikken overfor Kina og opprustningen som tjener det militær-industrielle komplekset i USA.
Det er sterke økonomiske, militære og politiske interesser i USA som ikke ønsker denne utviklingen. Dette blir stadig tydeligere etter hvert som avspenningsprosessen mellom de koreanske statene fortsetter. Et toppmøte vil naturligvis sette fortgang i avspenningsprosessen som hele verden, unntatt krigskreftene i USA, er tjent med.
Knut Lindtner
Stadig bedre forhold: Den nord-koreanske lederen gjør avtaler med Sør-Korea.
Begge sider vil redusere spenningen, nå planlegger de toppmøte.
Av Jason Ditz
Det ble gjort betydelig framgang i Pyongyang på mandag, der en sør-koreansk delegasjon møtte den nord-koreanske lederen Kim Jong Un. Dette skjedde på dag én av en større to-dagers diskusjon for fortsatt å forbedre de diplomatiske forholdene.
Nord-koreanske statlige medier rapporterte til og med at diskusjonene inkluderte en avtale mellom de to sidene, selv om detaljer om hva enigheten går ut på ikke er offisielle. Men blant det som ble avtalt var å fortsette arbeidet for å få til et toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in.
Delegasjonen som er i Pyongyang nå og den nord-koreanske delegasjonen til Sør-Koreas vinterolympiske leker er den viktigste diplomatiske hendelsen i historien mellom de to koreanske statene. Men et direkte toppmøte vil være enestående.
Det viktigste målet for det sør-koreanske besøket i nord er å skape et grunnlag for direkte diplomati mellom USA og Nord-Korea. Det er meningen at den sør-koreanske delegasjonen skal reise direkte til USA etter besøket i nord. Der vil de orientere topp offisielle i USA om framgangen de har oppnådd, og prøve å oppmuntre til videre diplomatisk framgang.

Kravet om avvikling av Nord-Koreas atomvåpen er håpløst. Det er disse våpnene som har tvunget frem forhandlinger. De har bidratt til den fornyete kontakten mellom nord og sør.
Det gjenstår å se om dette vil være mulig. Lørdag holdt president Trump en tale der han forlangte at Nord-Korea «av-atomiseres» som en betingelse for samtaler. Han antyder at Nord-Koreas vilje til samtaler uten slike forutsetninger ikke vil være nok for å lokke den amerikanske administrasjonen til forhandlingsbordet.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner
https://news.antiwar.com/2018/03/05/advancing-ties-north-korean-leader-makes-agreement-with-south/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 186 ganger.
1 Kommentar
Jeg ser for mag at Kim er tvunget til å starte denen forsonlingslinja for å få være med på «den nye silkeveien» som gir et stort økonomisk løft for hans land. Likevel skulle man ønske at han så historisk på dette. Hva skjedde f eks da Sovjetunionen falt? Tross lovnader ble NATO ekspandert østover i tidligere Warsavapakt-land. Hva skjedde med Iran og avtalen demses? Når først USA har innført sanksjoner letter de dem sjelden. Det har også vært avtaler i Korea der USA har sviktet. Og som tyrkerne eller kurderne ville ha sagt: USA er ikke å stole på! Nå kan det vel hende at Kim ser det flere andre også øyner i horisonten, nemlig et raskt fall av USAs hegemoni. Derfor kan det han gjør nå være et klokt valg i tiden som kommer med stor økonomisk vekst i Asia og ditto tilbakegang i vår del av verden.