Vi har her på derimot.no offentliggjort en rekke rapporter som forteller om nettopp dette. Fra mangler og forsinkelser til for tidlige leveringer. Meldingen under er derfor ingen overraskelse akkurat, men føyer seg inn i rekken av rapporter som forteller den samme historien:
Flyet er ikke ferdig utviklet men leveres nå til stadig flere land til tross for dette. Det er ikke tilstrekkelige antall reservedeler eller vedlikeholds-kapasitet til denne flyparken. Situasjonen blir verre ved at fly med feil og mangler leveres for å overholdet tidsfrister – før feilene er utbedret. Dermed produseres det fly som ikke er i orden noe som forsterker reparasjonsbehovene.

FILE PHOTO. © Pascal Rossignol / Reuters
I Norge ville de ha konsert i Nidarosdomen for den første overleveringen av flyene. Etter den tid er det blitt helt stille – stille som i graven. Hele prosjektet skulle vært gravlagt i all stillhet.
Knut Lindtner
‘’Pentagon skjuler ‘livstruende’ konstruksjonsfeil ved F-35 for å rekke tidsfrist’’
Det Amerikanske F-35 programmet sliter etter alt å dømme med hundrevis av alvorlige tekniske feil, og militæret forsøker å skjule alvoret for å unngå forsinkelser i leveranse samt kostnadsoverskridelser, ifølge en observatør.
Embetsmenn som følger utviklingen av F-35 kampflyet har tilsynelatende bevisst undertrykt en del kritiske mangler som kan være livstruende for både piloter og tropper på bakken – ifølge the Project On Government Oversight (POGO), en uavhengig ‘vakthund’. De hadde kommet i besittelse av dokumenter fra Pentagon som viser at det ikke er noen begrunnelse for – eller planer om å utbedre de manglene dette prosjektet – til 1,5 trillioner dollar – fremdeles sliter med.
I stedet for å utbedre feilene, er problemene re-kategorisert. Komiteen som skal vurdere mangler ved Joint Strike Fighter avdelingen (The Deficiency Review Board of the Joint Strike Fighter Program Office, o.a.) har nedgradert 19 Kategori I problemer til en mindre alvorlig Kategori II, uten noen plan om å utbedre 10 av disse kritiske konstruksjonsfeilene.
Kategori I-svakheter «kan forårsake tap av liv, alvorlig skade, eller alvorlig yrkessykdom; kan medføre tap av – eller alvorlig skade på et våpensystem; kritisk redusere brukerorganisasjonens kampberedskap, eller resultere i en stans i produksjonslinjen» ifølge de Amerikanske militære dokumentene.
Kategori II-feil «vil kunne hindre eller begrense at suksessfullt oppdrag oppnås.» Feilene blir tildelt kategorier av personellet som foretar testingen, og som finner dem under testing og evaluerings- prosessen. I mange tilfeller, har imidlertid komiteen handlet på egen hånd ‘’uten noen god grunn eller bevis på at feilene i virkeligheten ikke var så alvorlige som først kategorisert’’ ifølge POGO.
Listen over de mest kritiske forholdene inkluderer problemer med et nødvarslingssystem når piloter skyter seg ut, skade på flyet forårsaket av halekroken på marinens variant, eller pilotens manglende mulighet til på noen måte å få bekreftelse på måldata før avfyring av våpen, noe som kan føre til at bakkestyrker blir truffet av vennligsinnet ild.
Pentagon’s forsøk på å bortforklare alvorlige problemer med F-35 er etter all sannsynlighet grunnet ønsket og å unngå flere utsettelser i flyets utviklingsprogram – ifølge POGO.

F-35 er blitt verdens dyreste våpenprosjekt – uten sammenligning
F-35, som er bygget av Lockheed Martin – skulle etter planen ha vært ferdig med sin 16-årige utviklings-fase i år.
«De ønsker å kunne gå opp til Capitol Hill og si, «Niks, det er ikke flere Kategori I -mangler»» uttalte Dan Grazier, en militær tilknyttet POGO – til avisen Washington Examiner, og la til at utviklerne er «kun tre uker unna» en viktig tidsfrist for den introduserende test- og evaluering av flyet, som skal skje 15. september.
I juni advarte også the Government Accountability Office [USA’s ‘Riksrevisjon’ o.a.] Pentagon mot å sette igang masseproduksjon av flyene før alle tekniske problemer var løst.
Den samme rapporten omfattet nesten 1.000 forskjellige tekniske problemer som påvirker F-35-flyene, inkludert 111 beskrevet som Kategori I-defekter. Forholdene varierte fra hjelmer som kan hindre pilotens syn, til en ‘stealth’-maling som kan «smelte» ved supersonisk hastighet.
Denne 5te generasjons stealth-fighteren bygget av Lockheed Martin, var ment å være et modul-basert design, med modifikasjoner som tillot flyet for tjenestegjøring i det Amerikanske luftforsvaret (F-35A), USAs Marinekorps (F35B) og den Amerikanske Marinen (F-35C). Likevel har de som utvikler flyet gjentatte ganger ikke greid å overholde ulike tidsfrister, og kostnadene for hvert enkelt fly er nå antatt å overskride 120 millioner dollar [1 Milliard N.Kr. o.a.].
Det notoriske flyet har gjentatte ganger opplevd ulike tekniske problemer under flygning. Det siste er at et F-35 måtte foreta en nødlanding etter at det oppsto tekniske funksjonsfeil over Florida’s himmel.
Da det vel hadde parkert, kollapset flyets nesehjulsystem, og gjorde vondt enda verre.
I desember 2017, mistet et USAF F-35 et panel under en «rutinemessig treningsflygning» på Okinawa.
Oversatt av Eric Kamov
https://www.rt.com/usa/437286-pentagon-f35-design-flaws/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 406 ganger.
3 Kommentarer
Her sagt det for lenge siden at den Norske regjeringen skulle ha satt ned foten. Denne konserten i Nidarosdomen kunne ha vært kombinert med begravelseseremoni for kalkunen F35.
Her i Norge kan vi klare oss bedre med G35.
«Forholdene varierte fra hjelmer som kan hindre pilotens syn, til en ‘stealth’-maling som kan «smelte» ved supersonisk hastighet.»
En må undres hvor RT har dette fra. Det er i hvert fall ikke nevnt i juni-rapporten til GAO eller POGO, som RT siterer. Det var for noen år siden en lignende sak i en annen rapport, men dette var normale «snags». Her er man på detaljnivå og denne typer feil og mangler er normalt for alle nye flytyper. Forskjellen er at amerikanerne, i motsetning til andre, er mer åpne med F-35-programmet, og dermed kan vi få tilgang til disse rapportene.
Storm i vannglass. Med så langt 300 flymaskiner levert og 150,000 timer i luften – snart like mange som svenskenes JAS Gripen har akkumulert siden introduksjonen i 1997 – så er det nokså innlysende at problemer og ulykker skjer, og det blir håndtert slik det vanligvis gjør enten det er amerikanske, europeiske eller russiske fly.
thank yu sir very helpful.Clifton guest